Waarom ‘kinderlijke’ verbeeldingskracht zo belangrijk is

door nov 13, 2019Blog0 Reacties

Waarom ‘kinderlijke’ verbeeldingskracht zo belangrijk is

Bedrijven hebben de mond vol over creativiteit. Ze zoeken vaak creatieve mensen. Heel goed. Wat is creativiteit? Creativiteit omschrijf ik in deze blog als: verbindingen leggen tussen dingen die je eerst niet zag.

Om die verbindingen te kunnen leggen heb je verbeeldingskracht nodig. Verbeeldingskracht is de nummer 1 vaardigheid bij creatief denken.

Hoe kunnen wij jongeren interesseren voor onze technische producten? Dit was het onderwerp tijdens een creatieve denksessie. We gingen aan de gang met een denktechniek waarbij verbeeldingskracht een belangrijke rol speelt. De techniek koppelt een willekeurig gekozen woord aan het denkonderwerp. Een van die woorden was: ‘circus’. De oplossing die ze bedachten was een in Nederland rondreizend ‘techfestival’ waarbij ze jongeren uitnodigden. Dit concept is succesvol uitgewerkt en uitgevoerd.

Zonder verbeeldingskracht – het koppelen van het woord ‘circus’ met jongeren en technische producten – waren ze niet op dit concept gekomen.

Verbeeldingskracht is ons vermogen om beelden, ideeën en of gevoel op te roepen die er op dat moment nog niet daadwerkelijk zijn. Verbeeldingskracht zet je in om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van kijken naar een probleem.

Twee belangrijke weetjes over verbeeldingskracht

1. Verbeeldingskracht is te leren. Als kind deden we niet anders, als volwassen vinden we het moeilijk doordat we met aangeleerde patronen te maken hebben. Een makkelijk en leuke oefening om verbeeldingskracht aan te wakkeren: pak een willekeurig zelfstandig naamwoord (bijv. circus) en combineer het met een ander willekeurig woord dat daar niks mee te maken heeft (bijv. hydraulische boor) en maak er een kort verhaaltje van. Schrijf of teken dit op een A4.
2. Verbeeldingskracht vinden we moeilijk omdat we meteen oordelen. Laat mensen er rustig op los fantaseren tijdens een brainstormsessie. Dit levert nieuwe denkrichtingen op. Stel de regel in: we oordelen niet.

Meer weten over creatief denken en verbeeldingskracht? 

TWNQL gebruikt Lateraal Denken als methode om creatief te leren denken. Een effectieve en praktische methode om te gebruiken bij resultaatgericht brainstormen. Wil je meer weten, lees hier meer over Lateraal Denken. 

Klaar om te innoveren?

Check in slechts 10 vragen het innovatiepotentieel van jouw organisatie en ontdek waar innovatiekansen liggen. Doe de Innovatie APK nu!

Succesvol Brainstormen? Check de tips en doe de test.